Няколко думи за VoIP

» Какво е това ?
VoIP е абревиатурата на Voice over IP (чете се „АйПи“) нарича се още IP телефония или Интернет телефония. Това е технологията, която позволява провеждането на разговори на далечни разстояния

VoIP адаптер за аналогов телефон « Обикновен адаптер позволяващ свързването на аналогов телефон към VoIP мрежа.

» Как работи ?

как работи

От изборажението вляво можете да разберете нагледно как работи VoIP. В зависимост от това с какво разполагате (телефон и/или компютър) можете да използвате VoIP. Ако имате само телефон, ще се наложи да се снабдите с подходящ адаптер за него. Ако пък имате само компютър необходимостта от какъвто и да е допълнителен хардуер отпада. Друг вариант е да си закупите специализиран за тази услуга телефон. Самата технология конвертира гласът ви в цифров сигнал и така той се „движи“ в Интернет.

» Какви са предимствата на VoIP ?
Едно от главните предимствата на VoIP е ниската цена. Ако обаждането е от компютър до компютър, то може да ви излезне и безплатно. Друго преимущество на VoIP при работа с компютър е, че може да си спестите от заплащането на таксата за телефон. При включване към VoIP доставчик, вие получавате интернет номер, който си остава същия дори и да сте на другия край на света без допълнително заплащане за услуги като роуминг.

» Какви са недостатъците на VoIP ?
За съжаление и тук има такива. Първо – все още има хора, които не разполагат с интернет у дома, въпреки че това число постоянно намалява. Второ – при проблеми с електричеството просто няма как да провеждате разговори, докато с „нормалния“ ви телефон, винаги можете да го правите, защото той се захранва от самия телефонен кабел. И трето – както при всички други начини на обмен на информация в Интернет и VoIP използва „пакети“. Поради факта, обаче, че всичко става в реално време, при по-слаба връзка някои от пакетите нарочно трябва да бъдат „пропуснати“, което води до накъсване на аудио сигнала. Като цяло работата на VoIP зависи главно от скоростта на връзката и разстоянието между точките на свръзка.

» Доставчици на VoIP в България:
Списък с доставчиците и още информация за услугата можете да намерите на този адрес: http://voip.start.bg/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *