Избор на правилния уеб хостинг

Много хора са се сблъсквали със този проблем. Избирането на правилния провайдър е жизнено важно за вашия сайт. Има доста фирми предлагащи хостинг, но дали той ще задоволи нуждите ви ?

» Хостинг Провайдър ?
Това е фирма, която разполага със няколко сървъра на които клиентите могат да „наемат“ дисково пространство. Повечето сървъри се намират в специално помещение (колокейшън) с осигурена климатична инсталация, аварийно захранване и други… Всеки сървър е свързан с Интернет чрез високоскоростен канал за трансфера на информация. За България последният се осигурява от бТК.

» Видове хостинг
Има два вида хостинг:

  • Споделен – няколко клиента имат предназначено място на един сървър.
  • Виртуален сървър – нает сървър само за нуждите на един клиент.

» Споделен
Това е по-често срещания вариант. Също е и по-евтин. Когато избирате такъв хостинг огледайте внимателно какво ви предлага той – като колко POP3/IMAP е-мейл адреса, FTP достъп, месечен трафик, база данни и резервирано място на сървъра. Не бързайте да избирате хостинг плана с най-големи показатели за резервираното място и трафик за месец. Първо си направете сметка какъв сайт ще хоствате и колко посетителя очаквате да го посещават. За повечето лични и малки бизнес сайтове 1GB е достатъчен (при положение, че не използвате сайта за да разпространявате видео/аудио файлове).

» Виртуален сървър (наети сървъри)
Това е доста по-скъпия вариант (около 100лв. на месец, а има и инсталационна такса), но пък ще имате машина само на ваше разположение. Ще имате директен контрол върху това какво и как ще бъде инсталирано както и върху машината като цяло. Обикновено операционната система е Windows 2K или някоя дистрибуция на Линукс (най-често Red Hat, Slackware или Debian). Една честа практика при наетите сървъри е наемането им, след което можете да хоствате нечии сайтове срещу заплащане. Но имайте предвид, че един такъв сървър, ще изисква солидно количество знания.

Надявам се статията да ви е помогнала при избирането на хостинг план. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *