IMAX технологията

» Какво е IMAX ?
IMAX (АйМакс) произлиза от Image Maximum, създаден от Канадската фирма IMAX Corporation и има за цел да направи гледането на филм истинско изживяване чрез изображения с по-голям размер и резолюция. Стандартната ширина на един IMAX екран е 22м (24м в София), а дължината е 16м (18м в София).

» Каква е разликата спрямо сегашните стандарти ?
Както, може би вече, сте разбрали, целта на АйМакс е значително да повиши резолюцията на филма посредством много по-голяма (като размер) видео лента – 70мм (по-голяма от стандартната в момента – 35мм). Така се достигат внушителните 10000х7000 пиксела.
IMAX камерите тежат около 150кг всяка и са много шумни, това прави записа на околния звук почти невъзможен, затова той се наслагва по-късно. Прожектора на АйМакс тежи около 1,5 тона и в него се намира единствената по рода си 15kW (15,000-ватова) ксенонова лампа. Озвучаването също е впечатляващо – 14,000 вата, поравно разпределени за всеки зрител.

» IMAX 3D
За да се създаде илюзията от триизмерна дълбочина на филма се използват два обектива, които имитират разположението на човешките очи. Те (обективите) са разположени на около 64мм един от друг като всеки ползва собствена лента. Този вид камера също е тежка, което отново прави заснемането извън студио много трудно. А за излъчването на този вид филм са необходими 3D-очила, които имат специални акрилно-ламинирани лещи.

При тези изумителни цифри и факти кино-продукцията, на практика, започва един нов етап в своята еволюция. Качеството се увеличава и атракцията от гледане на филми става все по-голяма! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *