Google Chrome

Google Chrome LogoНововъведение сред браузърите е Google Chrome. Да не избързваме с хвалбите, но има няколко нови и/или подобрени до някаква степен функции спрямо досегашните браузъри.

Като се започне от табовете (в българската версия на браузъра думата таб е преведен като раздел) и се стигне до вградения „Мениджър на задачите“ всичко е направено с цел по-леко, бързо и сигурно сърфиране. Ето и някои от новостите, които ми се сториха доста полезни и не са срещани при досегашните браузъри или са осъвършенствани по някакъв начин:

Табове

Намират се в самия title bar, което увеличава видимото пространство и работата с тях е много гъвкава. Можете да „извадите“ желания от вас таб като отделен прозорец и обратно.

Полето за адреса (address bar)

Изпълнява три функции освен стандартната (въвеждане адреса на сайта:Р) – търси по ключови думи из вече посетените сайтове, служи като поле за бързо търсене в мрежата посредством избрана от вас търсачка като включва и предположими думи (suggestions)

Най-посещавани сайтове

Всеки път когато отворите нов празен таб ще видите списък на сайтове с миниатюри (thumbnails), които най-често посещавате, последни отметки, търсене в history-то и кратък списък с последно затворените табове

Преки пътища (препратки)

В Chrome има и специално меню за създаване на препратка към в момента активната страница. Възможностите включват създаване на препратка на работния плот, в старт менюто или в лентата за бързо стартиране вижте тук. Тези препратки представляват орязана версия на избрания сайт и при стартирането им виждате само него без излишни допълнителни бутони, менюта и прочие

Режим инкогнито

Ако искате стъпките ви в интернет да не бъдат съхранявани по какъвто и да е начин (в историята на посетените сайтове, бисквитки и др.) отворете нов прозорец в този режим: Ctrl+Shift+N

Контрол на сривовете

Според комикса срива е нещо подобно на [x_x] :). Хубавото в случая е че при евентуален проблем с някоя страница – говоря за по-сериозените проблеми от типа на леко крашче ;) (пояснение: когато компютъра забие :Р), няма да губите информацията от другите табове или прозорци, защото това е заобиколено чрез „Мениджър на задачите“. Опитвам се да кажа, че отделните прозорци и табове представляват отделни процеси, които са независими едни от други в този смисъл, че един от тях забие го изключвате без това да повлияе на другите. Мениджъра на задачите се стартира чрез Shift+Esc, с десен клит от title bar-а или от менюто за настройки. Чрез него можете да видите колко памет заема всеки отделен таб (сайт). Удобно :)

Стандартни настройки

На лице са и стандартните настройки като импортиране на bookmarks от различните браузъри, предупрежденията, че някой сайт е phishing/malware сайт и др.

Приятно браузване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *